Zanger Sjors van der Panne brak vorig jaar door bij The Voice of Holland. Bevlogen en bewogen vertelt hij over zijn aanstaande reeks theaterconcerten. “Noem het vooral geen kleinkunstvoorstellingen, want dan word ik boos. Ik geef concerten!”

Rechtenvrij interview najaarstournee 2015
Foto: Jaap Reedijk

‘Tijdens mijn concerten word ik één met het publiek’

Het ligt niet voor de hand dat zangers van het inhoudsvolle, Nederlandstalige lied meedoen aan een talentenjacht op televisie. Hoe ben jij tot die keuze gekomen?
“Het klinkt misschien gek, maar zingen is voor mij net zo belangrijk als ademhalen. Als ik het niet doe, dan ga ik dood. Nou ja, bij wijze van spreken dan. Voor ik aan The Voice of Holland meedeed was ik al tien jaar bezig, maar ik had moeite om mijn publiek te vinden. Stond ik in het theater van Gorinchem, kwamen er maar negen mensen kijken. Nou dan baal je flink, kan ik je zeggen. Meedoen aan The Voice was dus echt nodig voor mij. Ik heb er lang over getwijfeld, maar alleen de voorrondes gaven mij al heel veel energie. Ik mocht ook echt de nummers zingen die bij mij passen. Liedjes waarin ik mijzelf herken, die vertellen wie ik ben en wat ik voel. Sinds de vier coaches hun stoelen voor mij omdraaiden, mag ik overal optreden en maak ik de mooiste dingen mee. Ik ben de makers van het programma, mijn coach Marco Borsato en de mensen die op mij gestemd hebben dus heel erg dankbaar. Stel je voor dat ik niet had meegedaan… Zingen en optreden, dat is gewoon mijn roeping, mijn leven.”

Heb je last van je oog?
“Nee, nee, ik schoot vol toen ik zei dat zingen en optreden mijn leven is.”

Kort na je doorbraak stond je zeven keer als een geboren chansonnier in een uitverkochte Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Kun je zeggen dat je je doel bereikt hebt?
“Hahaha, als dat zo is, dan stel ik nu direct een paar nieuwe doelen. Ik wil namelijk minstens 80 worden in de muziek. Maar het klopt wel een beetje. Vanaf mijn twintigste weet ik dat ik mijn geld wil verdienen als zanger. Mijn eerste doel was optreden in De Engelenbak, een klein uitprobeerpodium waar ook Brigitte Kaandorp, Paul de Leeuw en Youp van ’t Hek begonnen zijn. Ik zie me daar nog staan, met trillende handjes en knikkende knieën. Iedereen vond het wel mooi wat ik deed, maar ik kwam niet echt verder. Aan de Kleinkunstacademie wilden ze mij niet hebben. Ze hebben me daar twee keer afgewezen. De eerste keer omdat ik te pril klonk, de tweede keer omdat ik al veel te goed wist wat ik allemaal wel en niet wilde. Ik wilde zingen en helemaal niet leren dansen en acteren. Ik zou daar gillend zijn weggelopen als ze me wel hadden aangenomen. Ik ben ook tegen het woord kleinkunst eigenlijk. Wat nou ‘klein’? Ik associeer dat woord met geregisseerde voorstellingen, waar het lied slechts een klein onderdeel van uitmaakt. Kleinkunstenaars maken voorstellingen, ik geef concerten. Journalisten die het anders opschrijven, verbeter ik meteen. Overigens, wat die doelen betreft: er was eens een impresario in Haarlem, die zei dat ik met mijn liedjes nooit in Carré zou komen te staan. Nou, ik kan je zeggen; dat gaat dus echt wel gebeuren. Wacht maar!”

Dit theaterseizoen ga je op tournee door het hele land. Wat kunnen de mensen verwachten?
“Samen met mijn muzikanten speel ik de mooiste liedjes van Nederland en mijn eigen nummers. Elke keer weer moet het een muzikaal feest worden. De liedjes die ik zing, heb ik allemaal gekozen omdat ze iets over mijn leven en mijn gevoel vertellen. Eigenlijk vertel ik met elk lied een verhaal. Tijdens de concerten worden mijn muzikanten, het publiek en ik één met elkaar. Zo voel ik dat. Er komen gevoelige, treurige liedjes voorbij, troostrijke liedjes, zwaardere nummers vol passie en vuur en ook genoeg blije liedjes. We gaan het samen beleven, we delen echt iets met elkaar en aan het eind van het feest gaat iedereen met een goed gevoel naar huis.”

Sjors van der Panne en zijn muzikanten zijn dit najaar van september tot en met december op tournee. Klik hier voor de speellijst.